Även DN väljer den negativa vinkeln

Mångfald och medier skrev i veckan om SCB:s rapport som visade att utanförskapet minskat kraftigt i 38 utanförskapsområden i Sverige. Många fler har fått jobb och långt färre går på socialbidrag, vilket väl måste ses som den vanligaste indikatorn på utanförskap.

Trots detta valde TT, och därmed andra medier, vinkeln att segregationen ökat  eftersom andelen boende med utländsk bakgrund stigit.

Bland andra bloggen Vi i Sverige påpekade hur orimlig den slutsatsen var med tanke på att andelen personer med utländsk bakgrund ökar i Sverige överlag eftersom vi fått hit fler invandrare, och att andelen människor ur befolkningen som bor i ett utanförskapsområde faktiskt minskat från 15,1 procent till 14,1 procent.

Trots detta såg vi inga artiklar som utforskade vad det kan bero på att långt fler i utanförskapsområdena ”kommit in i samhället” som det så vackert heter, utan bara ännu fler som stirrar sig blinda på invandrarkoncentrationen – för det vet ju alla att det är invandrarna som är problemet.

Så är det även i dagens artikel i Dagens Nyheter, skriven av Mia Tottmar. Istället för att ta till sig denna färska expertrapport från SCB som säger att det går att bryta utanförskap trots att man bor i ett utanförskapsområde, och att utforska vad det är som hänt, så kommer ännu en artikel som utmålar invandrarna som ett problem. (Om de inte var ett problem skulle det ju vara okej om de bor tillsammans).

Istället lägger man många spaltmeter i Dagens Nyheter på att koppla sociala problem som otrygghet och avsaknad av bankomat till invandrartäthet. Carin Jämtin får uttala sig om att det blir svårare att få jobb om invandrartätheten ökar, trots att många fler enloigt SCB:s rapport fått jobb trots att invandrartätheten samtidigt ökat.

Det många av de boende i artikeln ger uttryck förkan inte rimligen ha att göra med att det bor många etniska minoriteter i Rågsved, utan på att det är fattigt, eftersatt, hög arbetslöshet, en nedlagd polisstation, att beslutsfattande politiker inte bor där mm.

Åter igen: detta är mer en klassfråga än en invandrarfråga. Se på Chinatown i New York. Det är dyrt att bo på Manhattan. Ändå finns det en stor invandrartäthet i Chinatown. Detta ser ingen som ett problem så länge möjligheten finns till jobb och utbildning. Visst kan man diskutera problem med invandrartäthet om det exempelvis blir svårare att lära sig svenska när alla ens klasskamrater bryter – men är det verkligen nyheten just här?

Detta blogginlägg bygger vidare på MoM:s  tidigare inlägg som man hittar här.

KM

Annonser

One response to “Även DN väljer den negativa vinkeln

  1. Pingback: ”Stora i-landsproblempriset” eller: ”Hur man kvoterar ut 5 mångfaldsgräv” « Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s