DN friserar texter i efterhand?

För någon vecka sedan skrev MoM om hur SvD kultur denna nyhetsdag kommit ett steg längre än konkurrenten DN. SvD plockade upp den kritik som finns mot att dra en kontinent över en kam i valet av tema för nästa års bok-och-biblioteksmässa

MoM skrev också om att DN (antagligen för att det var den enda nyhetsvinkel man hittade) framställde bokmässan som en succé trots att besökarna var färre, och om DN inte frågat någon om varför bara kolonialspråken portugisiska, engelska och franska äger tillträde till bokmässan.  Det inlägget, med länkar, kan man läsa här.

Nu till saken. Några dagar efter vårt inlägg upptäckte vi att twingly-länken till detta inlägg tagits bort från DN.se. Det finns inget stötande i inlägget, enbart kritik mot alltför okritisk rapportering från DN. Här ser MoM två alternativ:

1) Reportern ville inte ha en länk till en blogg som kritiserar hennes artikel bredvid den.

2) DN anser att en kritisk kommentar till en av tidningens artiklar skadar tidningens varumärken och vill därför stoppa sådana.

Tyvärr fungerar det inte i längden. Medierna gör ett ovärderligt jobb på ett sätt som oskolade yrkesmänniskor aldrig kommer att kunna göra. I idealfallet. Men det förutsätter att de inte försvagar sitt varumärke genom att försöka strypa granskningar av samma typ som de utsätter andra för.

Nu har MoM upptäckt att DN.se, istället för att skriva en ny kort version, ändrat på de första styckena i artikeln på nätet. Den var från början identisk med papperstidningen. MoM har rotat fram papperstidningen. Från början stod det såhär i både papperstidningen och på DN.se:

Afrika blir huvudtemat för nästa års bokmässa. Trots lågkonjunktur och finanskris så har intresset för årets bokmässa legat på rekordnivåer, visar den första sammanräkningen.

Över 2700 programpunkter och 2100 medverkande. När Bok- & Bibliotek offentliggjorde en första preliminär statistik över årets bokmäsa slog den alla rekord.

– Vi har inte all statistik färdigställd ännu, men det vi kan säga så här långt är att det kom 1283 ackrediterade journalister till mässan och att programpunkterna var fler än någonsin, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, informationschef på Bok & Bibliotek.

Allt tyder på att antalet besökare tangerar tidigare rekord på omkring 10000 personer om inte mer.

– Det har varit en mycket god…

Nu står det såhär på DN.se:

Afrika blir huvudtemat för nästa års bokmässa. Trots lågkonjunktur och finanskris så har intresset för Bok & Bibliotek i Göteborg legat på rekordnivåer.

Över 2.700 programpunkter och 2.100 medverkande. Men årets publiksiffra, 97 211 personer, var något lägre än förra årets siffror då 101 280 personer besökte bokmässan i Göteborg.

1 .283 personer var ackrediterade journalister till mässan, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, informationschef på Bok & Bibliotek.

Under branschdagarna, torsdagen och fredagen, märktes en marginell minskning av utställare, från 895 mot 948 förra året.

– Det har varit en mycket..

Detta inlägg är också ett experiment. Låt oss se om DN verkligen värnar det fria ordet som tidningen påstår, eller om även länken till detta blogginlägg plockas bort från tidningens hemsida…

KM

Annonser

Ett svar till “DN friserar texter i efterhand?

  1. Ping: Ett ord betyder så mycket « Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s