Vad är en invandrare?

Tyvärr kommer det viktigaste med detta inlägg först i slutklämmen. Så hav tålamod…

Uppsala universitet publicerar idag den årliga Mångfaldsbarometern och även om en del är väntat är resultatet uppseendeväckande positivt på de viktigaste punkterna. Exempelvis visar undersökningen, enligt SVT:s Rapport som citerar Upsala nya tidnings artikel, att bara 4 procent av svenskarna är extremt negativa till mångfald. Se där! Ungefär samma procentsiffra som i opinionsundersökningar rörande Sverigedemokraterna. Denna siffra har dessutom legat konstant de senaste åren och till och med minskat något i år.

Denna poäng understryks av en ”invandringskritiker” på UNT:s hemsida som i kommentarfältet försöker kritisera rapporten på grundval att urvalet av 1016 personer ”inte är särskilt många”. Käre vän, över 1000, i en studie gjord av professorer som kan metodik, är alldeles statistiskt säkerställt.

SVT:s inslag är för övrigt klart okänsligt redigerat och på uppgiften att rekordmånga, 67 procent, anser muslimska kvinnor vara förtryckta visas en polis med sjal direkt framifrån på ett sätt som utlämnar henne mer än vad en genrebild hade gjort.

Föga förvånande är det de lågutbildade som mest saknar positiva erfarenheter av invandrare. Som bloggen Vi i Sverige visat så har Sverigedemokraternas väljare ju en lägre utbildningsnivå än genomsnittsinvandraren. 

Det viktigaste dock är att om ser man på hela befolkningen så har 67 procent av alla svenskar positiva erfarenheter av invandrare medan bara 10 procent har negativa.  Jämför detta med den positiva attityden 40 procent i Finland, trots att invandringen är mycket mindre där. Intressant nog är finländarna mer positiva till flyktinginvandring än arbetskraftsinvandring, rapporterar den finlandssvenska tankesmedjan Magma, och finlandssvenskarna är mer positiva än finnarna. Minoritet förstår minoritet? 

Hela 79 procent av de högutbildade i Sverige har goda erfarenheter av att jobba eller studera med invandrare, en siffra som ökar. Går det att tolka in något annat här än att invandrare och i synnerhet barn till invandrare nu håller på att klassvandra på allvar? Det räcker att titta på ett universitetscampus (förutom Handelshögskolans) för att se det.

Nu till det viktiga: Varken TT, Sveriges radio Ekot, SVT Rapport eller UNT anger vad en invandrare är, vilket lätt förleder mediekonsumenten att tro att det helt enkelt rör sig om människor som vandrat in här, varken mer eller mindre. DN anser inte ens nyheten värd att lyfta fram på startsidan och Expressen tyckte väl inte att en positiv nyhet var något att ha.

Problemet är att i ordet ”invandrare” ingår enligt dem som svarat på undersökningen bland annat romer och judar, två nationella minoriteter som bott i Sverige i hundratals år.

Icke-invandrare (i fallande ordning med dem närmast svenskarna först): norrmän, engelsmän, finländare, tyskar och amerikaner. Thailändarna ligger bra till. De ses fortfarande som invandrare, utifrån en snabb bedömning av rapporten (detta kan revideras senare) men svenskarna upplever en större kulturell närhet till dem än exempelvis judar eller människor från grannlandet Polen…

Rapporten hittar man på Uppsala universitets sociologiska institutions hemsida, och den laddas ner som pdf.

Uppdatering följer när MoM hunnit läsa rapporten närmare.

KM

Annonser

3 responses to “Vad är en invandrare?

 1. KM: Som vi sagt tidigare så är vårt mål enbart att släppa fram kommentarer om mediebevakningen av diverse frågor, inte frågorna själva. Därför är denna kommentar kortad av oss.

  ————————————————–

  Har egentligen inte tid, men kan inte avhålla mig från några kommentarer.
  Det verkar ju som man har gjort sådana undersökningar tidigare. Och jag undrar när började man med dessa undersökningar, och hur ser resultaten ut jämförelsevis?
  Den positiva inställningen är svår att värdera, det finns oklarheter, iallafall så länge man inte har läst rapporten. Vad menas med ”svenskar ” i
  sammanhanget? Rimligen borde det betyda personer födda i Sverige och inte svenska medborgare? ( Det ser ut som jag blir tvungen att traggla mig igenom rapporten i alla fall).

 2. Pingback: Sydsvenskan – Skånskan: 2-0 | Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s