Utmärkt rapporterat av SvD

SvD rapporterar om att man upptäckt en överrepresentation av barn med somalisk bakgrund i Rinkeby med autism. Tidningens nestor (nestra?) på medicinområdet, Inger Atterstam, gör en saklig och balanserad artikel där hon intervjuar berörda ur gruppen och låter experter komma till tals med den bästa för tillfället rådande teorin, nämligen att det är fråga om D-vitaminbrist som lättare infaller hos mörkhyade människor i solfattiga länder.

Fakta, inte spekulationer, till skillnad från de snillen-spekulerar-teorier som den rasistiska bloggosfären ägnar sig åt. Är det någon som på fullt allvar tror att det faktum att många somaliska kvinnor bär ”heltäckande” klädsel” skulle vara förklaringen? Har de gått in i en kollektiv förträngning när det gäller vilket land vi befinner oss i?

Hallå! ALLA svenskar bär heltäckande klädsel utomhus den absolut största delen av året! Annars fryser man ihjäl.

Däremot är kunskapen om sjukdomar direkt förknippade med etnicitet (hudens upptagning av vitamin, sickle-cell, alkoholnedbrytande enzym) fortfarande dålig inom sjukvården i Sverige och ingår inte i läkarutbildningen i större utsträckning. Varför skrivs det inte om det?

Frågan är också hur det ser ut om man jämför med andra afrosvenskar när det gäller autism. Kan det vara en klassfråga? Rinkeby är ett relativt fattigt område. Människor ur arbetarklassen är sjuka i högre utsträckning och där ingår större svårigheter med att ta till sig information om exempelvis kompletterande vitaminer, komplett kost och rätt sjukvård.

Finns denna sjukdom i Finland, som också har en relevant somalisk invandring? Finns den bland svensk-eritreaner, som är en annan stor mörkhyad etnisk minoritet, men med generellt sett högre utbildningsnivå då Eritrea inte varit ett havererat land i 30 år på samma sätt som Somalia?

Det kommer säkert i en uppföljande text. Tills dess glädjer vi oss åt det specifika pratet om svensk-somalier ustället för luddiga ”invandrare”.

KM

Uppdatering: Det rasar in allsköns kommentarer som spekulerar kring orsakerna till företeelsen.  Inlägget handlade just om artikel somvar föredömlig för att den inte frossade i spekulationer och vi har ingen avsikt att göra den här bloggen till ett forum för diskussioner som inte har med mediegranskning att göra.

Vi tog oss dock friheten att själva gissa att kläderna inte är orsaken så för att låta den åsikten bemötas har vi valt ut de två mest balanserade kommentarerna och lämnat resten därhän. Det räcker som sagt att sola en handflata i en kvart för att ta upp det D-vitamin man kan ta upp. Att springa omkring naken ger inte mer D-vitamin.

Äter man rätt så kompenserar man för det bristande solljuset via kosten. Arbetarklassen är sedan länge känd för att ha en mindre sund livsstil, vilket kopplas till bland annat utbildningsnivå. Ofta glöms klassdimensionen bort och man vill få allt att handla om etnicitet.

Annonser

8 svar till “Utmärkt rapporterat av SvD

 1. Hallå! Det är inte bara i Rinkeby ! ! Det här har jag läst om tidigare, så det var inget nytt. Känner också familjer med autistiska barn – just från Somalia. Det kanske inte är såå bra med heltäckande kläder den korta tid som vi kan njuta av solen. Det är stoor skillnad på soltid i Somalia och i Sverige. Jag vet, jag har varit där. Och att lärarna framhärdar att barnen måste använda solskyddsmedel?

 2. Hej!

  När det gäller solexponering och den egna produktionen av vitamin D är valet av klädsel (oavsett religiösa eller kulturella skäl) en faktor som påverkar. Inom kulturer där hudexponeringen för solljus är otillräcklig ur ett D-vitaminperspektiv finns problem med vitamin D-brist – om intaget via kosten är undermålig. Låga nivåer av D-vitaminer återfinner vi således även hos ljushyade människor här uppe i norr, trots att en person med ljus hy inte behöver lika mycket solljus som en person med mörk hy för att producera sitt D-vitamin.

  I Sverige har vi dock åtminstone ett par timmar per solig sommardag tillräckligt mycket instrålning för att stimulera produktion av vitamin D om vi får ljuset direkt på huden. Så små ytor som händer och ansikte räcker för detta.

  Jag ser precis som du fram emot kommande undersökningar kring detta ämne.

 3. Hmm… Varför publiceras inte min kommentar? Nyfiken!

  • Främst för att vi slagit fast att vi inte ville ha en spekulationsvåg här på bloggen om somaliers eventuella D-vitaminbrist och skälet därtill. Men det kan ju nämnas att en källa inte heller hade skadat, om du vill kommentera någon annan gång. Vi är dock bestämt inriktade på att koncentrera kommentarerna och diskussionerna här på bloggen till mediers porträttering och behandling av mångfaldsrelaterade frågor, inte till frågorna i sig.

 4. Eran uppdatering stämmer inte. Om ni vill så kan ni läsa i vilken medicinsk litteratur som helst, att en mörkhyad person, inte stämmer in på kvarten som ni hänvisar till. Kosten räcker inte heller till.

  Om ni vill ha en mer populistisk källa, så kan ni gooogla på Ophera och D-vitamin.

  Om ni inte vill spekulera i sakfrågan, så borde ni inte författa inlägget som ni gjorde.

  • Hej igen!

   Det har du alldeles rätt i, vilket vi själva konstaterade i vår uppdatering (där tidsangivelsen gällde ljushyade, inte mörkhyade). Särskilt ironiskt blev det när vi berömde SvD för att undvika spekulationer och enbart hålla sig till den medicinska expertisens för tillfället bästa teori, men sedan själv trillade dit.

   Slutsatsen är väl att det krävs än mer ansträngning för att hålla den här bloggen till strikt mediekritik som den är avsedd att vara. Vi tar åt oss och skärper oss framöver.

   Vad har du för källa på att det inte går att äta rätt för att få i sig tillräckligt med D-vitamin? I kost räknar jag dock in D-vitamintillskott men det kanske inte var självklart.

 5. Vart någonstans i seriös forskning finns belägg för att ”den bästa för tillfället rådande teorin, nämligen att det är fråga om D-vitaminbrist”

  Det som forskarvärden däremot är eniga om är att kusingiftermål och hög ålder hos pappan är stora risker för autism.

 6. Ping: Novembers mest lästa « Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s