Bra jobbat av DN-sporten!

(Uppdatering sist för dem som undrar hur det gick)

Just nu pågår en ödesmatch i fotboll som engagerar miljoner med människor i Nordafrika och Sudan. Algeriet och Egypten slåss om en plats i VM 2010 och det handlar om mycket mer än att bara sparka boll.

Detta har DN:s reporter Frederic Pavlidis förstått och berättat hela historien – hur en liknande ödesmatch hölls för precis 20 år sedan som många fortfarande minns – och varför. Hans genomarbetade artikel inför förra helgens Egypten-Algeriet-match innehåller massor med utmärkta länkar och kompletteras föredömligt med en intervju med sverigefinsk-egyptiske Hammarbymålvakten Rami Shaaban.

Shaaban har ju spelat i ett egyptiskt klubblag och berättar bakgrunden och rivaliteten som blossar upp igen. Pavlidis länkar bland annat till Coca-Colas kampanj som innehåller vittnesmål från dem som minns matchen. Ett intressant fakta är att kvinnor inte på den tiden tydligen gick på matcherna.

Egypten var förra helgen piskade att vinna hemma mot Algeriet med 2-0 för att tvinga fram dagens playoff. Det lyckades i 95:e minuten. DN lade också upp telegrammet om våldet som följde i båda länderna efter resultatet och om att Sudan (där playoffmatchen spelas) kommenderat ut 15.000 poliser för att hålla ordning.

Pavlidis har dessutom förklarat varför algerierna är sura för att matchen spelas i Sudan (Egypten och Sudan har historiskt starka band och var i ”union” fram till för 50 år sedan i år).

DN har dessutom snappat att det finns svenskar som intresserar sig för detta och lagt upp webbfrågan om vem man vill ska vinna. Liten övervikt Egypten, med 70 procent som inte bryr sig. Saken är den att DN antagligen förstått att det finns hundratusentals svensk-araber, och att en del av dem läser DN/DN.se och är intresserade av detta.

Genom att dessutom berätta om det hela som en intressant historia med drag som även oinsatta icke-arabiska läsare kan relatera till (fotboll, hemmalag, huliganism) får man med sig en bredare läsekrets.

Vi har sagt det förr, att reporterns etnicitet inte innebär att denna är bättre på att göra en bred journalistik. Samtidigt tycker vi oss se en överrepresentation åt det hållet från journalister ur etniska minoriteter. Konstigt vore det väl annars, om inte personer med utländska rötter har närmare till insikten om att alla tidningsläsare inte heter Svensson och enbart intresserar sig för Sveriges landslag.

Ytterligare önskelista till DN:s/DN på stans redaktion: Det hade varit roligt att läsa var man kan se matchen på stan. Och se en bevakning även av andra VM-kvalmatcher som intresserar etniska minoriteter, exempelvis Bosniens.

KM

Uppdatering: Algeriet vann.

Annonser

Ett svar till “Bra jobbat av DN-sporten!

  1. Ping: Frederic Pavlidis gör det igen « Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s