Thailändare hatar judar, eller hur det nu var.

(Uppdatering sist)

TT gör det igen. ” Judemisstro utbredd bland invandrare” är rubriken på en artikel från i dag. Den refererar till en dansk undersökning som bara till namnet borde få skribenten att haja till – ”Danmark och de främmande: Om mötet med den arabmuslimska världen”.

Det finns över 200 länder i världen som du kan invandra från. Det krävs alltså en ganska rejäl undersökning för att dra slutsatsen att invandrare i gemen hyser misstro mot judar (vad är förresten judemisstro för ord? Är det ett sätt att undvika det laddade uttrycket antisemitism?).

Nåväl, oroa er inte alla finnar, norrmän, chilenare, iranier, thailändare, lankeser, irakier, ryssar, kenyaner, polacker, italienare, kurder med flera, som klumpas ihop under TT:s rubrik. Det visar sig att det är fem grupper som får representera alla som inte är födda i Danmark, och som enligt de danska forskarna är ”främmande”: turkar, pakistanier, somalier, palestinier och personer från det tidigare Jugoslavien.

Vi har inte hunnit granska rapporten närmare, utan väljer bara här att konstatera det uppenbara: att i TT:s värld finns bara två folkgrupper: de som är födda i Sverige/Danmark av svenska/danska föräldrar, och så resten.

MoM och flera andra har tidigare uppmärksammat TT:s generaliserande språkbruk här och här. Då bad redaktionschef Mats Johansson om ursäkt och lovade att den sortens övertramp från TT är ovanliga. Det känns väldigt betryggande…

SvD GP NsD NT VK Ystads allehanda Corren BLT HD

/BF

Uppdatering: Mer info om studien hittar man här. Vi har dock (ännu) inte hittat den på nätet, den publiceras tydligen först på fredag och då antagligen enbart som bok.

Annonser

5 responses to “Thailändare hatar judar, eller hur det nu var.

 1. Hej!
  Tack för en jättebra blogg! Denna undersökning är väldigt skum. Har de inte frågat några andra grupper också, utan bara valt dessa muslimska för att visa på ett resultat? Har ni länken till själva undersökningen/rapporten?
  Tackar och lycka till!

  • Tack!

   Vi släpper som sagt bara igenom kommentarer om mediebevakning och journalistik men beröm av vår bevakning räknar vi in där 😉

   Du är välkommen att höra av dig med tips (se ”tipsa oss”).

   Vi ska rota och se om vi hittar rapporten.

 2. Pingback: Åkte du till jobbet i en svenskmiljö? « Medier och mångfald

 3. Pingback: Sydsvenskan – Skånskan: 2-0 | Medier och mångfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s