SvD frossar i etnifiering i katolikbevakningen

Vi har fått kritik för att vi etnifierar i vår mediebevakning. Förhoppningen är fortfarande att bemöta detta i ett fullödigt inlägg men i korthet kan man väl säga att jag upplever det som svårt att kommentera och analysera mediebevakning som berör etniska minoriteter utan att vara specifik.

Grundtesen i journalistik dock, är att man inte ska uppge etniskt ursprung om  det inte motiverat. Om det är något etniska minoriteter upplever i sin vardag i Sverige så är det den ständiga frågan ”Var kommer du ifrån”. Vid undvikande svar av exempelvis typen ”Jag är född i Sverige” följs den av den påstridiga följdfrågan ”men var kommer du ifrån EGENTLIGEN”. Detta handlar om inget annat än att frågeställaren (ofta ur majoritetsbefolkningen) upplever en chauvinistisk rätt att få sin nyfikenhet stillad oavsett om frågan är relevant eller inte. Tyvärr anser en del journalister sig också ha den rätten och låter detta skina igenom i sina texter. I sådana som den här i söndagens SvD.

Först ska det sägas att intentionen med texten är god. Det har varit påtagligt genom bevakningen av de senaste veckornas pedofiliskandal inom katolska kyrkan hur frånvarande de vanliga katolikerna har varit. Det finns för tusan nästan lika många katoliker (89.959) som muslimer (110.000) i Sverige. Massor med läsare, tittare och lyssnare berörs och har en åsikt och vill läsa mer än bara vad biskop Arborelius säger på presskonferens. Rent generellt tycker vi oss se hur den katolska krisen blottlägger journalisters generella okunskap om och nätverk på religionsområdet. Det är en kompetensbrist som är svår att hämta in helt plötsligt och utan förvarning när man försummat bevakningen i decennier.

Religion är en viktig sak för många svenskar. Dessa svenskar tillhör i viss utsträckning, men långt ifrån enbart, etniska minoriteter. Svenska Dagbladet tänker uppenbarligen rätt och försöker ta bevakningen vidare. Även om artikeln kunde ha kommit tidigare så har SvD i alla fall åkt till prästseminariet i Uppsala och valt att intervjua några präststudenter för att höra deras reaktioner på celibatet och på att pedofilstämplas.

Tyvärr måste läsaren leta efter kommentarerna bland alla påpekanden om etniciteten på varje person som hörs i artikeln. Oftast är det redigeraren som skriver bildtexten. Om det är så även i det här fallet tycks även denna ha uppfattat etnicitetsredovisandet som det centrala och dragit upp det i bildtexten. Den exotiserande tonen inför det underförstått bisarra i katolicismen sätts redan i inledningsstycket:

Även under normala förhållanden är det svårt för många i Sverige att förstå hur någon kan vilja bli katolsk präst och välja ett liv i celibat. I ett protestantiskt land dessutom. Det är för konstigt för att ta in.

Det kunde möjligen ses som ett stilgrepp om reportern inte sedan hela texten igenom ägnade sig åt att understryka det Annorlunda med dem som är katoliker.  Ingenstans i texten anförs varför de blivande prästernas etnicitet skulle ha betydelse. Alltså har det inte betydelse.

Tropikhatt. Och ett bevis på att bara för att en reporter har ett ”utländskt klingande namn” behöver det inte vara någon typ  av garanti för mångfaldsexpertis, som vi påpekat förut. Det blir pinsamt tydligt att SvD i den här artikeln rapporterar OM katolikerna, inte för dem. Bättre kan ni!

(Detta betyder för övrigt inte att DN ska skryta så mycket mer. Såvitt vi vet är tidningen den enda som lyckats med bedriften att intervjua en av de svenska offren. Denna fick ett (1!) pratminus i onsdagstidningen och en minimal enradig puff på ettan. Snacka om att göra sitt bästa för att baissa reportrarnas scoop…)

KM

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s