TT synar SD:s kort

Vi är fruktansvärt trötta på en del ”mobba SD-journalistik” som fått många tidningar att helt överge alla principer om saklighet och opartiskhet. Antagligen togs priset av Expressens etta på valdagen med bilden av en skrynklig SD-valsedel i rännstenen och texten ”Idag röstar vi mot rasismen”. Vad vill man uppnå med sådant? Mer martyrskap?

Nåväl. I ljuset av detta är det glädjande att se att TT istället håller sig till traditionell journalistik som går ut på att granska vederhäftigheten i politikers utspel, precis som tidigare gjorts av andra medier med exempelvis Jan Björklunds påståenden om studier som visar på den svenska skolans uselhet eller Maria Borelius utsagor om att hon inte hade råd att betala vitt för hemhjälp.

TT:s Lars Pedersen punkterar Johnny Skalins – SD:s ekonomiskt politiske talesmans – hänvisande till att hans siffror kommer från Svenskt näringsliv och riksdagens utredningstjänst genom att helt enkelt fråga dem. Riksdagens utredningstjänst konstaterar till och med att den bara kan belägga en besparing av strypt invandring på 91 miljoner – dvs Johnny Skalin hävdar att siffran är 100 gånger högre. Ett minus dock för rubriken ”SD saknar stöd för invandrarkalkyl” när det är invandrINGskalkyl som åsyftas…

Klassisk journalistik som sagt. Varför har så många journalister glömt hur sådan går till?

KM

Annonser

7 svar till “TT synar SD:s kort

 1. där har du faktiskt helt fel, ingen punkterade deras påståenden, de bara tillbakavisade dem utan att faktiskt peka på vart de räknat fel. de 91 miljoner som du syftar på är det som vi VET att man KAN spara på bidrag till invandrare! Läs ordentligt. Det kommer nog dröja ett tag till innan de hunnit bygga upp en tillräckligt bra lögn för att spräcka SD’s beräkningar, som jag tror kan stämma. För tänk dig att vi tar in mest invandrare i hela europa. Mest flyktingar dessutom, som ofta är analfabeter och inte kommer skaffa sig ett ordentligt jobb.

  • Till alla nytillkomna: Denna blogg ägnar sig inte åt att diskutera sakfrågorna om etnisk mångfald, sådant gör andra, som exempelvis Vi i Sverige. Vi har varken tid, pengar, ork eller lust att diskutera annat än mediekritik och medieetik, särskilt inte med sd-sympatisörer på A-kassa som lägger sin vakna tid på att spamma varje blogginlägg om sd som dyker upp i deras RSS-flöden med halvsanningar.

   Jag ska dock göra ett undantag för dig bara denna gång eftersom det är komiskt hur du kastar sten i glashus. Du anklagar andra för lögner men vräker själv ur dig massor. Det är nog du som ska läsa (på) ordentligt innan du uppmanar andra att göra det:

   Du säger att vi tar in flest invandrare i Europa men det är inte sant. Du säger att det är mest flyktingar men det är bara runt en fjärdedel som är flyktingar Och du säger att de flesta är analfabeter som inte skaffar jobb men de flesta har minst en grundskoleutbildning OCH ett jobb.

   Nåväl. Du vill få den här diskussionen att handla om huruvida SD har rätt i sak men det var inte vad mitt inlägg handlade om. Det handlade om att SD utan mothugg i förra veckan fick hävda att de tagit sina siffror från Svenskt näringsliv och RUT. God journalistik är att höra vad RUT och Svenskt näringsliv har att säga om det. Siffrorna kom inte därifrån. (Om det nu var så att det existerade öppna siffror som SD hänvisar till så är det svårt att se varför Svenskt näringsliv skulle vilja ljuga och säga att det inte är deras siffror. Kommer den organisationen fram till saker den inte vill stå för så publicerar den nog inte dem från början).

 2. ja svenskt näringsliv baserar kalkylen på kärnkraftverket att den ska kosta 60 miljarder kronor.

  Enligt en amerikansk källa 2009 så kostar ett kärnkraftverk 7 miljarder dollar, vilket blir i dagskursen 48 197 100 000 SEK, alltså 11,8 miljarder mindre än vad svenskt näringsliv gissade sig till. (Källa = http://www.greencarcongress.com/2009/01/progress-energy.html)

  Det visar bara att budgeten håller mycket väl. Varför anlita Fortum som är kända för att stoppa mer i sin ficka än att ge nytta för pengarna. Köp ett ryskt kärnkraftverk istället! Utsätt de svindyra finnländarna för hård konkurrens – är det inte så regeringen förespråkar?

  Och ja googlar man lite så ser man t.ex här: http://www.sofiaecho.com/2010/10/29/983932_bulgaria-negotiating-cost-escalation-for-belene-nuclear-power-station

  Bulgarien får köpa ett ryskt kärnkraftverk för 4 miljarder Euro , alltså 38 454 000 000 SEK enligt dagens eurokurs.

  Så där höll SD’s budget ännu mer. Var är den kritiska rösten någonstans? Och tänk nu att jag är en amatör som inte har relevant utbildning till att göra en sån analys, men jag spräckte svenskt näringslivs kalkyl omgående känns det som.

  Summa är att med ett ryskt kärnkraftverk så är vi c:a 22 miljarder billigare än med fortums dyra kraftverk och bara på den punkten håller SD’s budget mer än väl.

  Tänk om jag började analysera alla andra professionella beräkningar som svenskt näringsliv utförde i sin analys?

  • Intressant. Det du säger är alltså att Svenskt näringslivs siffror inte är att lita på. Då är det ju verkligen oroväckande att Johnny Skalin försökte stödja sig på Svenskt näringslivs beräkningar när han lade fram sin budget. Även om det här inlägget handlar om att TT ägnade sig åt god journalistik och inte lät politikers uttalanden stå okommenterade till skillnad från många andra medier förra veckan. Denna blogg handlar om journalistik.

 3. Jag tycker alltid att det är roligt hur ”journalister” VET att SD räknat fel SAMTIDIGT som dom hävdar att det inte finns beräkningar på området.
  Visar bara vilka sopor vi har som journalister.

  • Danne: mogenheten, analysen, nyansrikedomen och faktaunderlaget i ditt intelligenta inlägg slår verkligen alla rekord. Uppenbarligen krävs det många upprepningar innan du fattar vad jag skrev: att SD ljög om att de tog sina siffror från Svenskt näringsliv och Riksdagens utredningstjänst, och att TT gjorde god journalistik som visade det. Det är allt. Huruvida SD:s beräkningar stämmer i sak kan du diskutera med nån som bryr sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s