Thomas Mattssons dubbelmoral 2.0

Uppdaterad med kommentar från Thomas Mattson själv i kommentarsfältet, som det tycks.

När Thomas Mattsson tillträdde som chefredaktör för Expressen gjorde han en stor poäng av hur han minsann tar pressetiken på allvar. Många gillade det de läste på hans blogg, bland annat Dagens webbredaktör Emanuel Karlsten som såg till att bli rekryterad av Expressen.

Det märkliga är att förvånansvärt få i branschen, sitt yrke till trots, verkar haja att det är en sak att påstå att man gör något och en annan sak att faktiskt göra det.

Vi har tidigare skrivit om hur Expressen sålde ut Mehdi Ghezalis pappa som hade krävt pengar för en intervju och Mattsson bedyrade att Expressen minsann aldrig betalar. Lögn, enligt förstahandskällor till Medier och mångfald.

Nu är det dags igen. Branschens skvallertidning Resumé avslöjar att Camilla Henemark fick 200.000 kronor för sin kiss and tell om affären med kungen som nu även the Guardian ska visa intresse för. Och den här gången har Mattsson i alla fall skam i kroppen nog att inte ljuga. Han nöjer sig med ett ”inga kommentarer”. Det är lättare att ta skrupelbrist från människor som inte påstår sig ha några skrupler in the first place än från dem som låtsas vara finare än de är.

KM

Annonser

2 responses to “Thomas Mattssons dubbelmoral 2.0

 1. Nåja. Jag tycker nog att det är rimligt att inte kommentera uppgiftslämnare, publiceringsunderlag, förutsättningar för intervjuer etc eftersom man då tenderar att närma sig gränsen för vad som är tillåtet ur källskyddshänseeende, och dessutom riskerar att röja konkurrenskänslig information om hur man arbetar eller resonerar.
  Debatten om huruvida medierna betalar för medverkan är intressant, men den kräver betydligt fler nyanser och mer fakta än vad som framkommer nu. Man kan nog inte tycka till om den, utan insikt om hur det fungerar i andra länder, bara lite sisådär i en tv-soffa.
  (Tv-kanalerna, också de svenska, är dock medieföretag som hela tiden betalar personer som är villiga att regelbundet intervjuas och debattera i morgonsoffornas direktsändningar.)
  Vänligen
  Thomas Mattsson,
  chefredaktör för Expressen

  • Hmm, intressant. Vi noterar här att Thomas Mattsson (som det verkar vara, vi har inte kollat IP-numret) inte förnekar att Expressen skulle ha betalat för intervjun med Camilla Henemark. Vi tar inte heller ställning till huruvida det är okej att betala för intervjuer eller inte här på bloggen, det är en diskussion för andra forum.

   DÄREMOT gillar vi inte skenhelighet. Och den skenheligheten blir ännu obehagligare när man väljer att hänga ut en individ med svag social ställning (Mehdi Ghezalis pappa) i tidningen för att man inte vill betala för en intervju med honom, samtidigt som man betalar sig till intervjuer med andra. Thomas Mattson sade då att Expressen inte ska betala för intervjuer. Nu låter det uppenbarligen annorlunda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s