SvD har svårt att uttala bokstaven ”F”

SvD hade på söndagen en artikel om socialdemokraternas riksdagslista i Stockholm (verkar inte finnas på nätet så vi kan inte länka). Etta: Thomas Bodström. Tvåa: Svensk-iranska Maryam Yazdansar. Eller? Nej, Yazdanfar ska det så klart vara, med ”f”. ”Tryckfelsnisse”? Ja kanske.

Vi läser vidare. Trea: Mikael Damberg. Fyra: Carina Moberg. Vilka har SvD valt att bildsätta artikeln med, den som har rubriken ”Segregation valfråga för S i Stockholms län”?

Jo med tre som tycks vara etniska svenskar, det vill säga Ett, Tre och Fyra. Nummer två, den personen som är ur en etnisk minoritet, henne har redigeraren helt sonika valt bort. Vi har även tidigare skrivit om hur SvD väljer bort ett utmärkt tillfälle att ha med minoriteter på bild utan att det känns krystat, (”Göm inte de mäktiga svartskallarna”).

Men så var det då det här med stavningen. SvD listar kandidaterna ända ner till 17:e plats och där, på plats 16, hittar vi kandidaten Mariam Osman Sherisay. Eller? Ni har såklart redan gissat det. Sherifay heter hon så klart…

Detta gör att man börjar undra om någon stavat namnen i telefon. Och vem det är som i så fall varit för lat för att fråga ”S som i Sigurd eller F som i Fredrik”? Utgår man redan från att ”invandrarnamn” kommer att bli fel? Är det därför det saknas en bild på nr två, för att redigeraren slog i bildarkivet och inte fick upp något på ”Yazdansar”?

Det är också något ironiskt att en artikel som vinklar på segregation inte tar upp det faktum att Socialdemokraterna som andranamn valt en relativt oerfaren 29-årig svensk-iranier i det valdistrikt som i förra valet förlorade många väljare ur de etniska minoriteterna till moderaterna? Till de moderater som har flera svensk-iranier bland sina annars typiskt få riksdagsmän med utländsk bakgrund.

Två av socialdemokraternas 17 stockholmsnamn har assyrsyrianskt, en även kurdiskt, två iranskt och en egyptiskt/eritreanskt påbrå.

5 av 17 kandidater är i paritet med Stockholmsbefolkningen och antagligen är siffran än högre eftersom namnet inte alltid avslöjar etnicitet. Alltså: är inte detta rätt relevant info att fråga Bodström om, ta upp i en analys eller fråga Socialdemokraterna, ifall detta är slump eller strategi?

Det är skönt att se att TT åtminstone fick det rätt, den här gången…

KM

Uppdatering: SvD har ett tiotal rättelser i måndagstidningen, men ingen av dem rör stavningen av Yazdanfars och Osman Sherifays namn…

Lämna en kommentar